Read Katarina, pav in jezuit by Drago Jančar Free Online


Ebook Katarina, pav in jezuit by Drago Jančar read! Book Title: Katarina, pav in jezuit
The author of the book: Drago Jančar
Format files: PDF
The size of the: 15.94 MB
City - Country: No data
Loaded: 2217 times
Reader ratings: 3.2
Edition: Slovenska matica
Date of issue: 2000
ISBN: No data
ISBN 13: No data
Language: English

Read full description of the books:Katarina, pav in jezuit je eden resnično velikih slovenskih romanov zadnjih desetletij. V njem se je zbralo vse, kar je Drago Jančar kdaj pomembnega napisal, da bi bilo napisano še bolj presunljivo, bolj zavezujoče in bolj usodno in novo. In sprostila se je velikanska zaloga jezika in nam iz starih slovarjev z modernimi pripovednimi zasuki zgradila literarni svet, ki je bolj naš sedanji kakor pa pretekli in bolj resničen kakor pa literatura.

- Aleksander Zorn


Download Katarina, pav in jezuit PDF Katarina, pav in jezuit PDF
Download Katarina, pav in jezuit ERUB Katarina, pav in jezuit PDF
Download Katarina, pav in jezuit DOC Katarina, pav in jezuit PDF
Download Katarina, pav in jezuit TXT Katarina, pav in jezuit PDFRead information about the author

Ebook Katarina, pav in jezuit read Online! Drago Jančar je končal Višjo pravno šolo v Mariboru. Med študijem je bil kulturni, glavni in odgovorni urednik študentskega lista Katedra. Po študiju je bil najprej zaposlen kot novinar pri dnevniku Večer, nato je bil svobodni pisatelj, za tem dramaturg pri Viba filmu in nazadnje tajnik in urednik pri založbi Slovenska matica v Ljubljani. Študijsko je večkrat bival v tujini, v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji. Od leta 2001 je redni član SAZU. Je največkrat prevajani sodobni slovenski pisatelj.
Jančar je najprej začel s pisanjem pripovednih del v modernistični pripovedni tehniki in pod vplivom francoskega novega romana. V pripovednih delih obravnava spore posameznika z aktualnim družbenim okoljem (roman Petintrideset stopinj, novele O bledem hudodelcu) in pripoveduje o tragičnem spopadu med individualno človeško eksistenco in kaosom objektivnega sveta (romana Galjot, Severni sij, novele Smrt pri Mariji Snežni).
V Jančarjevih pripovednih delih v osemdesetih letih dvajsetega stoletja so opazne postmodernistične prvine, pozneje pa se tem pridruži še tematski premik k intimnim eksistencialno odločilnim problemom (novele Pogled angela, roman Posmehljivo poželenje). Pisatelj je v svojih delih uporabil tudi zgodovinsko tematiko (romana Galjot, Katarina, pav in jezuit).
Jančar v svojem dramskem opusu upodablja posameznika, ki v sporu s posplošujočim in neobčutljivim sistemom praviloma propade. Pri tem izbira predvsem zgodovinsko snov in jo alegorično povzdigne (Disident Arnož in njegovi, Veliki briljantni valček, Dedalus, Klementov padec, Halštat). Groteska Zalezujoč Godota je variacija besedila S. Becketta. Pomembna je tudi Jančarjeva esejistika, ki se ukvarja z eksistencialnimi in političnimi vprašanji intelektualcev v sodobnem, posebej socialističnem svetu.
Drago Jančar je za svoj književni opus prejel številne nagrade: leta 1982, 1985, 1989, 1995 Grumovo narado, leta 1979 nagrado Prešernovega sklada, leta 1993, 1995 Rožančevo nagrado, leta 1993 Prešernovo nagrado, leta 1999, 2001 nagrado kresnik, leta 1994 evropsko nagrado za kratko prozo in leta 2003 Herderjevo nagrado.


Reviews of the Katarina, pav in jezuit


THOMAS

The most cool book

LEON

A wonderful piece

EMMA

Another one-time book

LOUIS

Despite the criticism, I liked the book!

GRACIE

An enticing cover and a controversial story.
Add a comment
Download EBOOK Katarina, pav in jezuit by Drago Jančar Online free

PDF: katarina-pav-in-jezuit.pdf Katarina, pav in jezuit PDF
ERUB: katarina-pav-in-jezuit.epub Katarina, pav in jezuit ERUB
DOC: katarina-pav-in-jezuit.doc Katarina, pav in jezuit DOC
TXT: katarina-pav-in-jezuit.txt Katarina, pav in jezuit TXT