وقتی شما میخواهید یک پروژه جدید را شروع کنید لازم است که قسمتها و بخشهای مختلف ازنظر بررسی فنی؛ بررسی مالی و توجیهپذیری را موردنقد و بررسی قرار دهید. با یک طرح توجیهی میتوان بودجه لازم برای شروع یک کسبوکار و یا توجیهپذیر بودن یک کسبوکار را مشخص کرد.
- زمانی که یک شرکت قصد راهاندازی یک کسبوکار جدید، افزودن خط تولید جدید یا خرید یک شرکت رقیب را دارد، ممکن است یک مطالعه امکانسنجی انجام دهد.
- یک مطالعه امکان سنجی پتانسیل موفقیت طرح یا پروژه پیشنهادی را با تعریف دقیق هزینه های مورد انتظار و منافع پیش بینی شده آن ارزیابی می کند.
- در صورتی که پروژه اصلی غیرقابل اجرا باشد، ایده خوبی است که یک طرح اضطراری در دسترس داشته باشید.
طرح توجیهی یا مطالعه امکان سنجی چیست؟
طرح توجیهی به انگلیسی Feasibility Study Report، گزارشی است که توجیه پذیری یک طرح را در ابعاد مختلف از قبیل بازار، فنی و مالی مورد بررسی و مطالعه قرار می دهد. این گزارش به منظور کمک به تصمیم گیری در مورد اجرای یک طرح تهیه می شود و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- معرفی طرح: در این بخش، اطلاعات کلی در مورد طرح، از جمله اهداف، محصولات یا خدمات، بازار هدف و رقبا ارائه می شود.
- تجزیه و تحلیل بازار: در این بخش، نیاز بازار به محصولات یا خدمات طرح، تقاضا و عرضه، قیمت گذاری و رقبا بررسی می شود.
- تجزیه و تحلیل فنی: در این بخش، امکان فنی اجرای طرح، فناوری مورد استفاده، تجهیزات و ماشین آلات مورد نیاز، محل اجرای طرح و نیروی انسانی مورد نیاز بررسی می شود.
- تجزیه و تحلیل مالی: در این بخش، هزینه های سرمایه گذاری، هزینه های عملیاتی، درآمدها و سودآوری طرح مورد بررسی قرار می گیرد.
طرح توجیهی می تواند برای انواع طرح ها، از جمله طرح های تولیدی، کشاورزی، دام و طیور، گردشگری، خدماتی، بازرگانی و عمرانی تهیه شود. این گزارش می تواند توسط خود صاحبان طرح یا توسط مشاوران و متخصصان تهیه شود.
در سایت پولساز طرح های توجیهی رایگان زیادی برای شما قرار داده شده و میتوانید از محتوای آنها استفاده کنید.
نکته: هنگام انجام یک مطالعه امکان سنجی، همیشه خوب است که یک طرح اضطراری داشته باشید که در صورت شکست طرح اول، به عنوان یک جایگزین مناسب برای آزمایش آماده باشد.
کاربرد طرح توجیهی چیست؟
- وام گرفتن برای شروع کسب و کارها
- استفاده جهت گرفتن مجوزهای رسمی فعالیت
- گرفتن زمین از اداره منابع طبیعی
- انجام مطالعات مالی و بررسی های اقتصادی یک طرح
- پی بردن به میزان توجیه پذیری یک طرح
- آشنایی با تجهیزات و ابزارکار مورد نیاز برای اجرای طرح
- جهت استفادههای دانشجویی و ارائه به دانشگاه
اهمیت طرح توجیهی
طرح توجیهی یک ابزار مهم برای تصمیم گیری در مورد اجرای یک طرح است. این گزارش می تواند به تصمیم گیرندگان کمک کند تا از ریسک های احتمالی اجرای طرح آگاه شوند و تصمیمی آگاهانه بگیرند.
طرح توجیهی همچنین می تواند به جذب سرمایه گذاران کمک کند. سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در یک طرح، نیاز به اطلاعات کافی در مورد طرح دارند. طرح توجیهی می تواند این اطلاعات را در اختیار سرمایه گذاران قرار دهد.
چه زمان شما به یک طرح توجیهی نیاز دارید؟
طرح توجیهی در هر جایی که نیاز به تصمیم گیری در مورد اجرای یک طرح باشد، لازم می شود.
- زمانی که شما یک کسبوکار را تازه شروع کردهاید و یا بخواهید کارتان را گسترش دهید.
- زمانی که شما بخواهید برای کار و یا تجارت خود یک سرمایهگذار جذب کنید.
- زمانی که بخواهید برای تأمین بودجه کار خود از بانک درخواست بودجه و وام کنید.
- همچنین زمان که بخواهید زمینی را از اراضی ملی بگیرید.
اگر شما بتوانید با طرح توجیهی که ارائه میدهید طرف مقابل را متقاعد کنید که طرح شما جذاب است و میتواند به سوددهی برسد می توانید بهراحتی گام بعدی را برای گسترش کارتان بردارید. لازم است که در یک طرح توجیهی شما حداکثر مزایای برنامه خود را بهطور واضح بیان کنید که سودده بودن و درآمد طرح هم شامل این مورد میشود.
ویژگی های یک طرح توجیهی خوب
یک طرح توجیهی خوب باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- دقیق و کامل: طرح توجیهی باید اطلاعات دقیق و کاملی در مورد طرح ارائه دهد. این اطلاعات باید از منابع معتبر جمع آوری شده باشند.
- شفاف و مختصر: طرح توجیهی باید به گونه ای نوشته شود که برای همه افراد قابل فهم باشد. این گزارش نباید حاوی اطلاعات اضافی و غیر ضروری باشد.
- واقع بینانه: طرح توجیهی باید بر اساس واقعیت ها و اطلاعات موجود نوشته شود. این گزارش نباید حاوی پیش بینی های غیر واقعی باشد.
اجزای پیشنهادی برای نوشتن طرح توجیهی
هنگامی که بررسی اولیه تکمیل شد، کار واقعی آغاز می شود. مولفه هایی که معمولاً در یک مطالعه امکان سنجی یافت می شوند شامل موارد زیر است:
- خلاصه اجرایی: روایتی را تدوین کنید که جزئیات پروژه، محصول، خدمات، طرح یا کسب و کار را شرح دهد.
- ملاحظات تکنولوژیکی : از خودتان بپرسید چه چیزی های لازم است. آن چیزها را دارید؟ اگر جواب نه است، آیا می توانید آنها را تهیه کنید؟ هزینه آنها چقدر خواهد بود؟
- بازار موجود: بازارهای محلی و گسترده تر را برای محصول، خدمات، طرح یا تجارت خود بررسی کنید.
- استراتژی بازاریابی: انواع روش های بازاریابی و فروش را با جزئیات شرح دهید.
- نیروی انسانی مورد نیاز: نیاز به سرمایه انسانی برای این پروژه چقدر است؟ پیشنهاد میشود یک نمودار سازمانی تهیه کنید.
- برنامه و جدول زمانی: شامل اهداف زمانی موقت یا مهم برای تاریخ اتمام پروژه و شروع درآمدزایی است.
- بررسی های مالی و اقتصادی پروژه
- یافتهها و توصیهها: به زیر مجموعههای فناوری، بازاریابی، سازمان و امور مالی تقسیم میشوند. که باید تمام آنها مورد بررسی قرار گیرند و نتایج را بیان کنید.
مراحل تهیه طرح توجیهی
تهیه طرح توجیهی معمولاً شامل مراحل زیر است:
- جمع آوری اطلاعات: در این مرحله، اطلاعات مورد نیاز برای تهیه طرح توجیهی جمع آوری می شود. این اطلاعات می تواند از منابع مختلف، از جمله منابع داخلی و خارجی، جمع آوری شود.
- تحلیل اطلاعات: در این مرحله، اطلاعات جمع آوری شده تحلیل می شود و نتایج تحلیل در قالب طرح توجیهی ارائه می شود.
- نگارش طرح توجیهی: در این مرحله، طرح توجیهی بر اساس نتایج تحلیل اطلاعات نوشته می شود.
طرح توجیهی یک ابزار مهم برای تصمیم گیری در مورد اجرای یک طرح است. این گزارش می تواند به تصمیم گیرندگان کمک کند تا از ریسک های احتمالی اجرای طرح آگاه شوند و تصمیمی آگاهانه بگیرند.
پربازده ترین طرح های توجیهی در ایران
بر اساس گزارشات منتشر شده، پربازده ترین طرح های توچیهی در ایران عبارتند از طرح های غذایی، کشاورزی، پرورش دام و طیور و طرح های صنعتی حوزه تولید و خدمات هستند.
- تولید قطعات خودرو
- تولید لوازم خانگی
- تولید مواد غذایی و آشامیدنی
- تولید صنایع شیمیایی
- تولید صنایع فلزی
نرم افزار کامفار Comfar چیست؟
نرم افزار کامفار ابزاری برای ارزیابی مالی پروژه های سرمایه گذاری است که توسط آن می توان شاخص های مالی پروژه ها را محاسبه و تحلیل نمود و تاثیر تغییرات هر یک از پارامترهای ورودی سیستم را برفرایندهای مالی طرح بررسی کرد و در نهایت در خصوص پذیرش یا عدم پذیرش پروژه تصمیم گیری کرد.
کامفار می تواند تجزیه و تحلیل اقتصادی انواع پروژه های ایجادی، نوسازی، توسعه، سرمایه گذاری مشترک یا خصوصی سازی را انجام دهد.
سازمان توسعه صنعت ملل (یونیدو) بیشتر از 30 سال است که با سازمان های دولتی، موسسات تجاری و شرکت های خصوصی برای حل مشکلات صنعتی آن ها همکاری داشته است و سعی کرده است به آن ها بیاموزد که چگونه مشکلات خود را حل نمایند.
کامفار نرم افزاری است که توسط Unido برای تهیه و ارزیابی طرحهای اقتصادی و برای کشورهای در حال توسعه ارائه شده است. اسم کامفار برگرفته از Computer Model for Feasibility Analysis & Reporting به معنای مدل کامپیوتری برای آنالیز امکان سنجی و گزارش گیری می باشد.
کامفار برای تهیه طرح خاصی تهیه نشده بلکه نرم افزار انعطاف پذیریست که می توان با استفاده از آن طرح های صنعتی، توریسم، معدن و … را تهیه و تحلیل نمود. کامفار پروژه ها را از نظر مالی، اقتصادی ارزیابی می کند و بررسی های فنی و تکنولوژی و دیگر بررسی های خارج از حیطه این نرم افزار می باشد.
استفاده از نرم افزار کامفار به علت انعطاف پذیری زیاد در برابر انواع پروژه ها و قابلیت های بالای این برنامه در انجام محاسبات و اجرای آنالیزهای حساسیت رو به گسترش است.